söndag 6 februari 2011

Första gången för viltspår!


Idag gav jag och tjejerna oss av till Fölene, hem till Frida och Johan. På schemat stod det viltspår! Första gången för oss alla tre. Vi började med att lägga spåren och gick sedan in och fikade medans de fick ligga till sig. Först ut var Chili. Johan gick spåret med Chili och jag och Frida följde med för att titta. Chili är ett riktigt proffs!

Därefter var det Nelmis tur. Jag misstänkte att hon skulle klara det galant men att det skulle gå med en rasande fart. Och ja, det var en bra sammanfattning. Men när vi skulle starta vid "skottplatsen" så drog Nelmi istället på mitt och Fridas spår (vi hade gått en bit ifrån, ute på åkern längs med spåret) Jag fick stoppat Nelmi och hon kom tillbaka till mig och jag ledde lite fint in henne på rätt spår. Då fatta hon direkt, sedan bar det av med full fart. Jag hade svårt att hänga med. Spåret var ca 180 m med en 90 graders vinkel på slutet. Väl framme vid klöven vart hon super stolt då hon fick en massa beröm. Men klöven var hon inte så intresserad av. På väg tillbaka fortsatte hon att spåra, helt inne på sin uppgift. Ja, man kan säga att Nelmi gilla det skarpt!

Sedan var det Tillys tur. Johan hade lagt ett enkelt rakt spår på ca 80m. De få gånger hon har gått personspår har hon gått 2 m, stannat och vänt sig om. Jag har fått vänta ut henne och tillslut har hon fullföljt spåret. Men eftersom jag aldrig sett henne spåra vilt i skogen så trodde jag inte att hon skulle visa något intresse. Så fel jag hade!! När vi kom fram till "skottplatsen" åkte nosen i backen. Sedan bar det av! Hon stannade till ibland och jag gjorde misstaget att berömma henne precis när hon stanna till och tittade på mig. Men det var bara att vänta någon sekund så fortsatte hon spåra. Tilly var så stolt när hon hitta klöven! Och jag och Frida berömde henne massor. Sedan bar hon klöven hela vägen tillbaka. Ville inte släppa den ifrån sig! Den var så mumsig!

Jag var rörd över att se Tilly arbeta så fint. Och jag skäms lite över att jag inte trodde hon skulle gilla det. Tilly förvånar mig igen, hon är outgrundlig den hunden.

Tillys och Chilis intresse för klöven gjorde att Nelmi också blev intresserad. Så tillslut ville hon också bära runt på en klöv. :D

Sedan bar det av på en långpromenad. De bor så fint, Frida och Johan. Deras gård är omgiven med stora åkerfält. Och det bästa var att snön var borta. Chili och Nelmi sprang och sprang och sprang. Man får lyckokänslor att bara se på dem. Tom Tilly fick lite spring i benen. De var två genomleriga men mycket lyckliga hundar som åkte hemåt på eftermiddagen.


1 kommentar:

  1. Underbara bilder på de bruna och den brunvita :) Superkul dag, får vi snart göra om!!

    SvaraRadera

Här kan man fylla i sin kommentar